Coop Koetsier - Steeds weer verrassend

05 juni 2021


We proberen mensen steeds weer te verrassen met nieuwe dingen

Ik schuif aan in het kantoor van Mathijs Koetsier bij onze eigen Coop. Naast de nieuwe display met de Touzani ballen is de deur naar het magazijn. “Helaas kunnen we nog geen EK op groot scherm kijken half juni. Ook voor ons is dat jammer, want dat betekent ook nog geen grote BBQ’s en feestjes.” Ondertussen horen we zijn collega’s op zijn oortje die hij eerst maar even zachter zet. “Het werkt erg prettig, ik maak heel wat kilometers op een dag. En met de oortjes kun je snel en duidelijk communiceren. Eerder werd er meer door de winkel ‘geschreeuwd’, dit is veel beter.”

Het was ook voor jullie een raar jaar denk ik, het beeld van de lege schappen en de run op wc papier hebben we allemaal nog scherp voor de bril. ‘Hoe kijk je terug op het begin van de Corona periode’, vraag ik hem als we met een kop koffie zitten. “Op zondagavond om een uurtje of 6, 7 kwam het nieuws dat alles dicht ging en direct op maandag hadden we het hartstikke druk. Bij ons was het nog niet zo dat volledige schappen leeg waren, zoals op het nieuws was. Maar er werd wel flink gehamsterd. Groente, melk, pasta, de houdbare producten werden ingeslagen. En het heeft maanden geduurd voordat we het schap met wc papier weer fatsoenlijk op voorraad hadden. Het was een bijzondere en rare ervaring. We moesten direct veel regelen. Ons geluk is dat de winkel ruim is opgezet, bij de ingang en de versafdeling is ruimte zat en de gangpaden zijn breed. We hebben wat wagentjes en mandjes weggehaald om het maximale aantal klanten daaraan te kunnen zien. Er is geen moment geweest dat ze allemaal op waren gelukkig. Maar de desinfectie en de rollen tork waren niet aan te slepen. Zeker in het begin waren mensen echt wel bang. Daarom kozen wij er ook voor dat mensen zelf de wagentjes konden schoonmaken, dat geeft de klant de controle. In het begin vergaten mensen ook nog wel eens een mondkapje, maar dat is nu al bijna niet meer weg te denken. Maar als mensen het vergeten, hebben we ze bij de kassa wel liggen.”

“Verder liep het bij ons gewoon door, we hebben het echt niet zwaar gehad zoals de horeca. We merkten wel dat er minder feestjes waren, minder afzet van bier en frisdrank en minder grote bestellingen. Aan de andere kant gingen mensen thuis anders eten. Er werd meer gezond verkocht en in het begin ook wel wat luxere producten. Maar toen de horeca weer wat mocht liep dat wel weer een beetje terug, omdat mensen hen gingen steunen en bestellen. Ook de verenigingskantines gingen dicht, dat merkten wij natuurlijk ook. Daar hebben we wel geprobeerd een beetje te helpen door direct de voorraad terug te nemen wat qua datum nog kon. Dat hebben we weer verkocht in de winkel en straks als ze weer open mogen halen ze nieuwe bij ons op. Ik zit in de kantinecommissie van TC ’t Wold, dus we zijn net weer bij elkaar geweest wat we moeten regelen voor we 7 juni weer open gaan.”  

Mathijs is actief lid en dus ook vrijwilliger bij de club. Tennis je eigenlijk al lang vraag ik hem? “Nee, een jaar of drie geleden ben ik begonnen met lessen met een vriend van mij. Daar kwamen al snel een paar jongens bij. Ik probeer alle toernooien wel mee te doen en ook bij andere clubs hebben we wel wat gespeeld. We zouden dit voorjaar ook meedoen in de mix competitie op zondag, maar dat wordt helaas najaar. Ik ben wel blij als straks de kantine weer open mag, want dat maakt tennis juist zo leuk. Even een biertje drinken op het terras en daar tref je veel mensen die je anders eigenlijk nooit spreekt. Jong en oud door elkaar. Dat is gewoon gezellig. Eerder voetbalde ik en ik liep wel vier keer in de week hard. Dat is echt wel minder geworden in de corona tijd. Ik wil dan wel ergens naar toe werken, een doel hebben zoals de kroeg tot kroeg loop of de Dijkhuizen run. Dus nu houdt het met 1 keer in de week wel op. De sportschool kom ik nog wel regelmatig, ja ik ben wel sportief en vind alle sporten eigenlijk wel leuk. Ik kijk uit naar het moment dat we weer een toernooitje kunnen spelen. ”

Mathijs runt de winkel samen met zijn ouders en in de toekomst zal hij de zaak overnemen. Heb je dan wel tijd om zoveel te sporten? “Ik maak ruim 40 uur in de week, mijn vader is al wel wat aan het afbouwen in de winkel. Maar dat wil niet zeggen dat hij minder doet hoor.”, zegt Mathijs lachend. “Hij is hartstikke actief met allerlei andere dingen, stil zitten is niks voor hem.” Ik ben benieuwd of Mathijs altijd al wist dat hij in de winkel wilde blijven werken? “Nee, zeker niet. Ik heb eerst politiebeveiliging gedaan, toen internationale groothandel in Zwolle en daarna nog commerciële economie in Zwolle. Toen ik dat klaar had dacht ik: ‘Ja, de winkel is toch wel wat voor mij.’ Mijn broers hebben beide een eigen zaak: Marcel in Oldemarkt en Henk-Rik in Vries. Beide hadden al vroeg de ambitie om een eigen winkel te hebben, maar toen was mijn vader nog veel te jong om te stoppen. Dus dit komt eigenlijk heel mooi uit. Mijn zusje Serina helpt wel eens als de nood aan de man is, maar die werkt zelf in de zorg. Toen ik 12, 13 was vroeg mijn vader wel eens of ik de winkelvloer niet wilde schrobben en vanaf dat moment heb ik altijd wel in de winkel gewerkt. Die afwisseling zie ik nu ook terug en dat maakt het zo mooi. Je doet de inkoop en verkoop, de planning, gesprekken met vertegenwoordigers. Maar je hebt ook 60 man personeel lopen en dan is er altijd wel wat. Die dynamiek maakt het interessant. En het contact met de klanten blijft mooi.

Het winkelspel vind ik toch echt het mooiste. De klanten steeds weer verrassen met nieuwe dingen. Nieuwe displays in de winkel. Nu hebben we het merk ‘Lekker van Koetsier’ net gelanceerd. Daar ben ik wel een beetje trots op. Onder die naam verkopen we lokale producten die iets bijzonders hebben. Onze eigen droge worst en het bbq-vlees valt daar natuurlijk onder. Maar nu ook de aardbeien uit de Noordoostpolder. Die zijn zo lekker, de hele winkel ruikt ernaar als ze net worden geleverd. Ik kijk dan echt naar kansen om samen te werken. De logistiek is dan soms een uitdaging, maar juist omdat het lokaal gaat blijft het kleinschalig en kun je andere afspraken maken.” Ik neem een kijkje terwijl ik dit schrijf op de nieuwe website lekkervankoetsier.nl en het water loopt me in de mond. Buiten is het dik 25 graden, vanavond de bbq aan is wel een goed idee. 

Nieuwscategorieën Sponsoren


Reacties

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen