Dorpshuis de Buddingehof - Het huis van het dorp

05 mei 2021


 In Dorpshuis de Buddingehof kan alles

“Dit is het huis van het dorp, het moet voelen als een thuis”

Het is een vrijdagochtend, half april, net na de persconferentie waarin bekend werd dat de terrassen met Koningsdag echt nog niet open gaan. Ik schuif aan bij Ronald Buld in de lege ontmoetingsruimte. Ik heb uitzicht op de fraaie nieuwe lambrisering van de bar en naast me staat alle apparatuur die herinnert aan de laatste livestream. “De muziekbingo van Ruinerwold onderneemt, wat een succesnummer was dat ook weer!”, Ronald klinkt direct enthousiast. “Ruinerwold is en blijft altijd kijken naar mogelijkheden. De livemuziekbingo was een sterk staaltje dorpskracht!  

Al was het ook voor Ronald een raar en lastig jaar als nieuwbakken beheerder van Dorpshuis de Buddingehof. “Vol enthousiasme stapte ik er begin december 2019 in, we waren net vier maanden op pad en bam: corona. Alles op slot. Maar ik ben niet iemand die stil gaat zitten en wachten. Juist nu wilde ik van het moment gebruik maken om nieuwe lijnen uit te zetten. Als er verder weinig gebeurt is er tijd om goede gesprekken te voeren. Dat heb ik het afgelopen jaar dan ook heel veel gedaan met gemeente, het buurtteam, scholen, sportverenigingen, buurtbewoners en natuurlijk met de vaste huurders en gebruikers zelf.  

Alle vaste gebruikers weten hier waar ze aan toe zijn. ‘Het gaat goed, het loopt al jaren zo en dat gaat mooi’, maar als je ze vraagt wat ze graag nog zouden willen zit er ook veel nieuwe energie. Volksdansen en biljarten mag dan wellicht niet meer van deze tijd zijn, bij ons zijn ze nog hartstikke actief. Maar vraag je een jongvolwassene wat hun beeld is van het dorpshuis, krijg je veel het antwoord dat het voor ouderen is. “Er wordt ja niks voor mij georganiseerd?” Die uitspraak moeten we omdenken!  

“Uit de gesprekken steken veel nieuwe initiatieven de kop op. Er zit zo veel enthousiasme en expertise in dit dorp. Dat wil ik boven tafel halen. Als je met de jeugd en volwassenen in gesprek gaat zijn er prachtige verhalen en heel verrassende insteken voor nieuwe activiteiten. Wie verwacht er nu dat het eerste idee dat bij een twintiger boven komt is om een workshop te organiseren voor ouders en opa’s en oma’s: Hoe om te gaan met social media in de volle breedte. Daar wordt ik echt enthousiast van. Ik wil zorgen dat zodra de deuren weer open mogen het ook leeft in de Buddingehof. De zalen vol, de bar vol en volop reuring om je heen. Er is zoveel mogelijk en ik heb al zo veel mooie ideeën gehoord. Dat gaan we verder uitwerken. Want je kunt mensen enthousiasmeren, maar ze enthousiast houden is veel lastiger. De rek gaat er nu wel uit, ze willen de ideeën nu ook uitvoeren. Dus we moeten gewoon weer los! Letterlijk en figuurlijk!”  

Eerder was Ronald elk weekend op stap met KaramBAM! (velen vast bekend van de zondagavond in de feesttent) en sloeg hij regelmatig een nachtje over. Als voormalig hovenier werd hem al snel duidelijk dat hij meer oog had voor het verhaal van de mensen aan de keukentafel dan voor de tuin. De overstap naar het welzijnswerk was dan ook een logische en ook daar heeft hij zijn sporen wel verdiend. Hij was en is vrijwilliger in menig commissie in Ruinerwold. “Ik vind verbinden wel zo’n jeukwoord, maar dat is wel wat je als dorpshuisbeheerder doet en dat past mij precies. Ik hoop dat de mensen in het dorp met mij de uitdaging aan willen om volop reuring in het dorp en dorpshuis te krijgen. Alles kan, alles mag. Onder het mom van laten we welzijn kan er een heleboel.” Heb jij ook zin om weer iets te ondernemen? Bel Ronald op 06-23244866 en dan komt er vanzelf een plan om iets leuks te bouwen, daar ben ik van overtuigd!   

Nieuwscategorieën Sponsoren


Reacties

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen