Kroes Accountancy & Advies - Het is gewoon hobby en daar verbind ik graag mijn naam aan

26 augustus 2022


Het is gewoon hobby en daar verbind ik graag mijn naam aan

Het is eind augustus. De laatste vakantieweek, tenminste voor de kinderen, en we zitten een week of 2 voor ons mooie open toernooi Kroes Open begint. Een mooi moment dacht ik om eens te gaan zitten met hoofdsponsor Arno Kroes van Kroes Accountancy en Advies, om te horen waarom hij zijn naam heeft verbonden aan dit mooie toernooi.

Als je de straat uit fietst rij je eigenlijk zo het erf van Arno en Linda op. Links het woonhuis, rechts zijn kantoor in een mooi pand dat de sfeer van een tuinhuis ademt en waar het, ondanks de bijna 30 graden vandaag, heerlijk koel is. Trots laat Arno me de rest van de tuin zien met sinds dit voorjaar een heuse zwemvijver. Planten doen het zuiverende werk, een natuurlijker zwembad krijg je niet in eigen tuin. Als we met een bak koffie in de keuken/kantine plaatsnemen begint Arno direct te vertellen. Als echte Spekbraander is hij geboren en getogen in Ruinerwold en dat hij hier kan wonen en werken is nog altijd een voorrecht.

“De diversiteit van het vak vind ik het leukst, ik doe werk voor grote en kleine klanten. Van Drenthe tot aan Rotterdam en iedere klant is me evenveel waard. Dat is ook de reden dat ik voor mezelf ben begonnen. Direct na mijn opleiding ben ik begonnen bij Boer en Timmerman Accountants in Staphorst (nu Countus red.) en daar heb ik het vak echt geleerd. Je komt als accountant van school, maar dan weet je echt nog weinig, dat leer je pas in de praktijk. Daar heb ik 10 jaar gewerkt en tevens Linda leren kennen. Alhoewel de vonk pas echt oversloeg tijdens een avondje stappen bij Klok, nu inmiddels ruim 14 jaar geleden. Toen één van de vennoten van Boer & Timmerman heel plotseling op 50 jarige leeftijd overleed was dat voor mij een moment om mijn horizon wat te verbreden. Ik solliciteerde bij MTH in Steenwijk en daar heb ik vervolgens bijna 4 jaar met veel plezier gewerkt. Naar verloop van tijd merkte ik echter dat ik me steeds minder kon vinden in de manier van werken daar. De nadruk lag steeds meer op de grotere klanten. Ik wilde iedere klant evenveel aandacht kunnen geven en dat werd steeds moelijker. Dat was het moment waarop ik dacht, ik begin voor mezelf.

Dat was best een stap, want opeens heb je geen collega’s meer om op terug te vallen en je weet in je eentje simpelweg niet alles. Maar door een groot netwerk dat ik in de loop der jaren had opgebouwd had ik genoeg vertrouwen om de ‘gok’ te wagen. Bovendien ben je als accountant verplicht om permanente educatie te doen, dat heet tegenwoordig POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan). En nog altijd werk ik veel samen met een fiscalist en daar spar ik ook regelmatig mee. Toevallig ben ik net weer getoetst wat eens in de 6, 7 jaar gebeurd, dan wordt het kantoor helemaal doorgelicht door de beroepsorganisatie. Vanaf MTH gingen er ook klanten met mij mee, daar heb ik goodwill voor betaald zoals dat gebruikelijk is. Dat zorgde ervoor dat ik alles netjes kon afronden en tegelijkertijd een mooie basis aan klanten had. Daarnaast ben ik één dag in de week gaan werken bij Bebe-Jou, een bedrijf dat babyproducten produceert, als een soort ZZP-controller. Daar had ik collega’s en dat o.a. vond ik toen heel fijn. Daar werk ik overigens nog steeds met veel plezier. Het is een mooie afwisseling omdat je echt dieper in de materie kunt, dat is heel erg leuk om te doen. En de personeelsvereniging is natuurlijk hartstikke gezellig, dat is ook een pluspunt.”

Gezelligheid en sociale contacten is voor Arno sowieso een drijfveer om iets te (blijven) doen. “Ik ben naast sponsor ook penningmeester van de tennisclub, inmiddels al een jaar of 12 denk ik. Maar dat is echt gewoon hobby. We hebben een leuke club mensen in het bestuur en je kunt ook echt wel iets betekenen vind ik. In mijn tijd als penningmeester zijn o.a. de kantine gebouwd, de banen vernieuwd en is er na o.a een actieve lobby van mij een terrasheuvel tussen baan 3 en 4 gekomen. Het geeft enorm veel voldoening als je samen iets kunt neerzetten dat ook gewaardeerd wordt door de mensen binnen de club. Komt natuurlijk bij dat tennis echt mijn hobby is, dus dan is de link snel gelegd. Verder ben ik nog penningmeester bij de speeltuinvereniging, waar de andere leden overigens veel meer werk doen dan ik. En sinds een paar maanden voorzitter van het dorpshuis De Buddingehof (een snelle wisseling van functie binnen het bestuur, het vele werk als penningmeester bleek niet te passen in mijn werkschema). Binnen een bestuur vind ik dat je echt samen de keuzes moet maken en beslissingen gezamenlijk moet nemen, maar als penningmeester kun je soms wel net even een zetje geven als je weet dat er ruimte zit in de budgetten.

Dat brengt ons weer terug bij de reden waarom Arno voor zichzelf is begonnen, dat iedere klant even belangrijk is. “Ja, wat ik echt mooi vind aan het vak is het meedenken met de klant op allerlei gebieden. Ik doe van alles, van regulier accountantswerk, belastingaangiften, advisering tot en met assurance (het afgeven van accountantsverklaringen bijvoorbeeld voor subsidie aanvragen), en alles heeft zo zijn uitdaging. Samen met Frida die sinds ongeveer 2 jaar 3 dagen in de week bij me werkt doen we enorm veel verschillende werkzaamheden en juist die afwisseling en het samen ontzorgen van de klant is waar ik het voor doe.”

Ik zou zo nog een uur met Arno door kunnen praten en zoals hij het verteld is accountancy echt geen droog en saai vak. “Niet als je voor zoveel verschillende bedrijven mag werken als wij. Dan kom je echt op heel veel mooie en interessante plekken en ontmoet je veel leuke en bijzondere ondernemers.” We sluiten af met een vooruitblik op het Kroes Open van 28 augustus tot 4 september. “Ik ben ooit begonnen met sponsoring van de Beach tennis en toen Re3com aangaf te stoppen met de sponsoring voor het open toernooi zei ik eigenlijk direct, dat wil ik wel overnemen. Het is gewoon hobby, ik doe graag mee, en de organisatie zit goed in elkaar. Ik zeg al jaren als me bij de afsluitende verloting gevraagd wordt of ik nog een jaartje doorga met sponsoren: ‘Zolang Jeroen (Wienen, toernooiorganisatie) doorgaat ga ik ook door.’ Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik daarna niet door zou willen. Ik vind het gewoon een super mooi toernooi en een mooie samenwerking.”

Met weer 4 vellen vol krabbels stap ik op de fiets en bedenk dat ik helaas zelf niet kan meedoen door een veel te lang durende tennisarm, maar ik ga zeker kijken en tijdens de afsluitende BBQ op zaterdag hoop ik wat sponsoren tegen te komen! 

Nieuwscategorieën Sponsoren