Schildersbedrijf Boverhof - Zo vrij als een vogel

16 december 2021


 Je bent zo vrij als een vogel

Jan Boverhof over zijn werk als schilder samen met compagnon Miranda  

Het zijn de donkere dagen voor kerst als ik naar Jan Boverhof van Schildersbedrijf Boverhof fiets. Overal in het dorp glinsteren lichtjes aan de gevels, door de ramen zie je de kerstbomen schitteren en het is stil op straat door de avond lockdown. De stilte is snel voorbij als ik aanschuif bij Jan in zijn kantoor. Ik kijk naar de foto’s die boven zijn bureau hangen met allemaal prachtige panden waar de bus van Schildersbedrijf Boverhof voor staat of je ziet Jan of Miranda met de kwast in de hand of secuur een behangetje aanbrengen. “Ja, dat is mooi he?! Die hadden we hangen op de beurs bij Vos met het jubileum van de ondernemersvereniging!” Oh ja, dat is al weer een aantal jaren geleden, we komen er niet uit of het nu 2019 of 2020 was.

“Ik ben denk ik mijn hele leven al lid van de ondernemersvereniging, al zeker 30 jaar. Eerst natuurlijk samen met mijn ouders, toen we de winkel nog hadden al. Ja hoe lang is dat geleden, ik ben nu 52, dus het is meer als 30 jaar. Na de Mavo ging ik voor een jaar naar Canada. Ik wist niet zo goed wat ik wou en mijn ouders hadden daar allebei familie. Mijn vader zei: ‘Ie gaot eerst maar eens naar mien breur, ga eerst maar s aan ’t wark.’ Ik was 17 en na een half jaar had ik heimwee, ik had hier mijn vrienden en sociaal leven, dat was daar toch even anders. Dus ik kwam terug en ging de Havo doen. Dat was geen succes, ik had toch van het werkende leven geproefd en dat leren geloofde ik wel. Dus toen kwam ik bij mijn ouders in de zaak. Eerst 4 jaar in de winkel en s ’avonds naar school voor het middenstandsdiploma. De winkel hebben we toen verkocht en ik ben bij het schildersbedrijf ingekomen. Dus ging ik ’s avonds weer naar school om mijn vak- en ondernemersdiploma te halen en het schilderen leerde ik overdag.

Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik vind het een prachtig beroep en zeker zoals wij nu werken: je bent zo vrij als een vogel. In de zomer zijn we buiten en in de winter binnen, dan proberen we het wel iets rustiger aan te doen, maar dat lukt eigenlijk nooit. Het is gewoon hartstikke druk. We moeten echt zorgen dat we de winterklussen in maart af hebben, anders staan we in het voorjaar nog binnen te schilderen. Doordat we alles samen doen kunnen we goed plannen en weten we precies wat we aan kunnen. Alleen het Nederlandse weer gooit de planning nog wel eens in de war. Ik werk nu al ruim 6 jaar met mijn compagnon Miranda, na 11 jaar vaste dienst zijn we samen met het bedrijf verder gegaan, dus we werken al ruim 17 jaar samen. Mensen vragen vaak of we een stel zijn, mijn antwoord is standaard: ‘Dat mocht ze willen’, haha. Nee gekheid, we zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat het gewoon goed werkt. Op woensdag en zaterdagmorgen pak ik de kleine klusjes op als Miranda vrij is, maar verder doen we de klussen samen. Door het werk wat we doen, vooral de bijzondere en grote particuliere panden, dan moet je eigenlijk ook wel samen zijn. Dat werkt het snelst en het prettigst.”

“Zo’n bijzonder pand zorgde er ook voor dat we genomineerd werden voor de Nationale Schildersvakprijs 2021. We hadden een mooi huis met heel veel authentieke elementen geschilderd en de verfleverancier had al vaker gezegd: ‘Schrijf eens een project in’, maar ik vond dat niet zo nodig. Nu hebben zij ons ingeschreven en werden we zowaar genomineerd. Uiteindelijk werden we tweede in onze categorie onderhoudsschilderwerk en derde voor de publieksprijs. Toch wel iets om trots op te zijn hoor! Kijk hier voor de andere genomineerden en meer informatie over de prijs. Het was ook een hele happening. Eerst kwamen ze met een hele filmploeg een video maken over ons en het project. Ik was zenuwachtig! We hadden het verhaal helemaal voorbereid en toen we daar stonden klapte ik helemaal dicht! Onvoorstelbaar!” En dat terwijl ik Jan ken als één van de acteurs van Boerenblond, menig Ruinerwolder niet onbekend waarschijnlijk. Je zou zeggen dat het podium hem niet vreemd is en hij daar niet anders van wordt. “Nee dat zou je zeggen he?! Nou, ik was zelf ook wel verbaasd, maar ik was echt de hele tekst kwijt. Als je dan iets over jezelf moet zeggen is het echt wel anders dan dat je een typetje kunt spelen. Op het podium bij de prijsuitreiking was ik dat weer helemaal kwijt trouwens hoor!”

Jan is inmiddels gestopt met optreden met Boerenblond en dus is er ook tijd om andere dingen te doen. “We traden toch iedere vrijdag en zaterdag op. Jarenlang gaf dat me energie, maar het laatste jaar merkte ik dat het energie ging kosten. Dan is het tijd om te stoppen en dat was een goede keuze. Nu kan ik in maart voor een klus naar Frankrijk, een klant van ons woont daar een groot deel van het jaar en wilde graag dat wij het huis daar schilderen. Nou graag! Maken we er meteen een beetje vakantie van. Dat zijn toch de mooie klussen!” 

Nieuwscategorieën Sponsoren