Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe - Sprokkelwerk

21 april 2021


 Elke dag dat je niet open bent loop je achteruit

“Sprokkelwerk” 

Het is woensdag voor Pasen als ik in een dun jasje even voor tienen op de fiets stap naar de IJsboerderij. Jongste zoon vrolijk achterop “IJs, ijs”. Een dag waarop ik in een normale wereld dit ritje ook zou hebben gemaakt, maar dan om hem lekker te laten spelen en zelf van het eerste voorjaarszonnetje van het jaar te genieten. Maar niks is minder waar, Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe zit al maanden op slot. De coronamaatregelen maken het onderneemster Lydia van der Linde bijna onmogelijk om nog creatief te zijn.

“Ik wil niet te negatief zijn”, zegt ze halverwege ons gesprek. “Maar eigenlijk kun je gewoon niks. Ik heb alles klaar om open te kunnen en buiten is echt ruimte genoeg om kinderen (en hun ouders) op veilige afstand toe te laten. In de speeltuin het dorp mag het wel, maar zodra je een winstoogmerk hebt mag het niet. Op een gegeven moment zijn de creatieve ideeën wel op. Ik begrijp echt wel dat we iets moeten doen om te zorgen dat niet het hele land ziek wordt en ik wil niet de plek zijn waar het virus zich verspreid. Maar ik denk echt dat er meer mogelijk is dan er nu kan. Ik wil best de horeca en de binnenruimte dicht laten als ik de kinderen buiten maar weer kan laten spelen.”

Zo in dit eerste gesprek met één van onze sponsoren wordt me pijnlijk duidelijk hoe groot de verschillen zijn. Grote drukte in supermarkten en rijen bij afhaalrestaurants, sporten op openbare plekken en parkeerplaatsen. Maar een plek als deze voor de kinderen staan met hun rug tegen de muur. “Ik denk echt dat er mensen zijn die graag weer langs komen als wij ze voldoende ruimte kunnen bieden en dat kunnen we”, zegt Lydia. “We zoeken nu naar allerlei mogelijkheden om nog iets te kunnen doen, maar het is echt sprokkelwerk. We verkopen ons ijs langs de weg en op campings, we verhuren nog eens een familiefiets en we gaan de komende maand een bloesemtocht organiseren. Een familiewandeling van een kilometer of 3,5 langs de perenbomen met spelletjes onderweg. Dat mag dan nog, omdat het een doorstroom evenement is, maar die moet wel over meerdere dagen verspreid worden en mensen moeten zich van te voren inschrijven via de website.” Hartstikke leuk natuurlijk: iets te doen in deze tijd met de kinderen. Maar het is niet waar ze het voor doen.

“Vorig jaar hadden we in het hoogseizoen zo’n 700 mensen binnen op een dag waar dat er normaal 1200 zijn. Ik zit nog te dubben wat we met de abonnementen aan moeten, want ik kan niet iedereen een paar maanden cadeau gaan geven nu, hoe graag ik dat ook zou willen. In totaal hadden we vorig jaar de helft van het bezoekersaantal dat we in een normaal jaar hebben. Ik hoop dat we dat dit jaar weer halen.” Ik help het haar hopen en met mij denk ik heel Ruinerwold met kinderen: want hoe lekker is het om zelf even van het zonnetje te genieten en bij te kletsen met een vriendin als de kinderen lekker spelen?! 

Nieuwscategorieën Sponsoren


Reacties

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.
Om te kunnen reageren dien je ingelogd zijn. Inloggen